Yus Design 2008 Allright Reserved

Bunga Bangsa Warna Apa?

Bunga Bangsa
Oil Painting Oleh Hatibudak
di copy/paste dari MAH. Siapa Hatibudak? Mengapa bukan Mamak Budak? Ingin tahu atau melihat karyanya klik sini. Jangan lupa baca juga yang ini.
Oh! ternyata benar kumbang itu seekor bunga itu berkuntum kuntum.

"Kriiinggg!! Loceng Berbunyi. Suasana menjadi riuh. Ketua Kelas yang bersongkok, bangun mendada, lalu berkata sambil menjerit.
"Berdiri Semua!" Semua murid bangun seperti gaya seorang askar yang lari dari perang .
Terima Kasih Cikgu! Selamat Pulang Cikgu! Sila Datang Lagi Cikgu!" Lalu diikuti dengan murid yang lain dengan jeritan ada yang sampai hilang suaranya, sehingga Makcik Kantin yang 2km jauhnya pun boleh dengar. Abang Pemandu Bas Sekolah yang sedang lena tidur terkejut dan terjaga lalu membetulkan stereng keretanya.
Muncul montaj durasi selama 35saat keluar berlatarbelakangkan adegan babak murid yang seperti di atas, namun kepada Cikgu2 yang berlainan. Suasananya berbeda mengikut waktu. Tiada suara hanya bunyi petikan gitar atau seruling yang sayu kedengaran.
Babak Kelas Pertama; (cikgu Misai tebal); suasana bercampur aduk, ada yang bersemangat, ada yang malas, ada yang kebingungan.
Babak Sebelum Rehat;(cikgu wanita muda awal 20-an); suasana gembira dan bersemangat tapi mood berbeda. Ada yang tidak sabar ke kantin kerana lapar ada yang resah, duit lupa mintak sama bapa.
Babak Akhir;....
Kemudian keluar ayat dengan teknik Fade In/Out dengan Font Arial Black. Durasi 10 saat disusuli dengan voice over:
Pernahkah Kita Sedar Apakah Kita Ikhlas Ketika Mengucapkannya?
Mengapakah kita perlu mengucapkannya berkali berkali setiap hari?
Ikhlas kah mereka untuk mengajar kita?
Tidakkah kita pernah terfikir juga apa Cikgu itu tidak bosan mendengar ucapan itu berkali-kali setiap hari?
Bukankah mereka yang patut berterima kasih kepada kita kerana tanpa kita mereka tidak punya pekerjaan?

Kembali ke dalam kelas.
"sy bukan kejam melainkan sgt kejam.." Cikgu Ezaty yang berusia lingkungan 50-an berseloroh.
Lalu muncul seorang murid lelaki yang seperti budak nakal yang bijak bistari.
"Memang CIKGU itu kejam sebenarnya. Adakah patut kerja sekolah disuruh buat di rumah.. kerja di rumah siapa mau buat palek ??" kata salah seorang anak muridnya lalu berlari-lari sakan menuju pintu pagar sekolah, sambil memegang botol air plastik MILO.
Visual perlahan-lahan memfokuskan kepada logo MILO yang terdapat di botol air itu. Jika iklan ini ditaja oleh Milo kerana minum "MILO anda sihat dan kuat" berlari dan melawan cikgu. Jika Petronas mungkin babak ini tidak perlu, hanya tunjuk logo sahaja seperti selalunya semuanya 'gantung'.
Kemudian muncul tulisan dalam bentuk montaj berserta voice over yang seksi:
"Guru Pembina Negara Bangsa.."
"SELAMAT HARI GURU 2009"
Tamat.
Durasi iklan 4 minit 53 Saat.
Oleh kerana, tiap tahun hanya iklan HARI KEBANGSAAN, DEEPAVALI, HARI RAYA, RAYA CINA, HARI VALENTINE yang keluar di TV. Hari ini saya siarkan IKLAN sempena Hari Guru. Imaginasikanlah watak watak yang ada itu sendiri..

Tips Kumbang Untuk Bunga Bunga Bangsa
Janganlah hanya tulis sajak, puisi, cerpen, surat cinta untuk cikgu, pastu yang copy/paste plak. Boringlah, tak friendster langsung. Buatlah kejutan macam buat teater, filem atau drama pendek, yang macam dalam YOUTUBE tu, pakai kamera handphone pun jadilah. Pakat cari cikgu yang lemak berkrim disukai ramai, tangkap video diorang curik2 masa dalam kelas atau luar kelas. Kalau dalam kelas tu 5 orang, dah dapat 5 angle yang berbeda2. Kalau satu kelas?? Pergh.. Jangan adegan yang terlampau sudah. Pastu kumpulakan dan edit, kemudian masa hari guru persembakanlah idea/kerja gila2 kamu kepada seluruh warga sekolah termasuklah makcik kantin. Masukkanlah elemen drama dan emosi macam lawak, gumbira, sedih ataupun konflik hidup.. kompom kalo cikgu tu ganas pasti terharu jika tidak kamu kena buang atau digantung sekolah.

Kumbang: Eh! Bunga, Hari Guru Bila?? 1 Mei tu hari buruh..
Bunga: Hari Guru dengan Hari Buruh tak samakah? Barangkali 13 Mei.. rasanya lah.. Kenapa?
Kumbang: Sekolah Cutikah?....

10 Comments:

  1. Ez@tY said...
    pd ucapan di satu hari guru..

    ehemm..testing 1, 2, 3..(cikgu membetulkan mikrofon lama atas restrum..kmudn terucaplah)

    sy mewakili warga guru sekufu.. sgt berterima kasih kepada seorang pelajar yg tlh melancarkan sari memperingati hari Guru pada ketetapannya...pelajar ini perlu di contohi..

    pelajar ini romantisme..

    tiba2 iklan masuk..(potong stim betulla...)

    (suara2 di belakang)
    laa..adakah patut tunjuk artwork Hatibudak...eee macam tak siap jak painting dia tu...apa??? bunga bangsa..patriotik bunyinya..mgapa kumbang tinggal seekor...alaa biasala..dekat IPT pun sama...apa suda jadi sama ini dunia..mo kiamatkah suda...
    eh..jangan salah faham..itu painting ambil model pelajar aliran ERT..(Ekomomi Rumah Tangga)itu pasal la..
    Tamat..

    sanbung ucapan...
    syukurla..jika guru & pelajar tahu akauntabilitinya..

    eh dah habis...tak lengkap & tergantung nie..iskk

    oh..terima kasih segala terima kasih.. kerna masi ingat pd si guru ..tanpa guru siapa la guru....
    Yus Design said...
    "bunga bangsa..patriotik bunyinya..mgapa kumbang tinggal seekor...alaa biasala..dekat IPT pun sama...apa suda jadi sama ini dunia..mo kiamatkah suda.."....

    Oh! Racist!! Ada diskriminasi kaum Jantina rupanya karya ini! Cis! Bedebah..!! Kalau benar ERT? mengapa ada seorang lelaki (lengan pendek?) dibelakang wanita tudung meja pertama tu?? Apa dia pondan atau salah kelas?

    Ingatkan waktu peperiksaan..?? Sebab mejanya terbalik.. Sebab budak yang ujung nombor 3 dari belakang tu kelihatan sedang mengeluarkan buku teks disebalik tudungnya!!

    Owh.. Patutlah ramai budak perempuan di IPT.. rupanya ada buku teks disebalik tudung.. Budak Laki cuma ada nota kertas a4 yg main lipat..Cikgu berjaya menyampaikan mesej dibalik lukisan ini!.. Syabas!!

    Yang diatas bunga taik ayam itu Lipas atau Lalat??

    Rasanya mcm mau buat lukisan bertajuk.. Lalat Bangsa..

    Saya suka dengan budak yang tidor di atas karpet rumah tu!!

    Tanpa GURU siapalah GURU BESAR..
    Ez@tY said...
    Diskirminasi..apa pulak??? org prihatinkan golongan lelaki...lain plak perginya...emosi betul la...

    tapi itulah kenyataanya...terima saja lah..jgn segan2 yaa..silap pilih artwk rupaya..

    apa?? lalat bangsa...??syabas sila usahakan segera...d tunggu..

    lau nak lihat ramai pelajar lelaki...jgn pandang pelajar aliran ERT...tp pandanglah pelajar aliran voka & teknikal...supaya senang sikit perasaan mu..oh sesuai jd subject matter utk tema lalat bangsa tu..opss

    lau cari GURU BESAR di sekolah sy memang takkan jumpa...mengapa ya???
    Yus Design said...
    Emosi lagi Cegu nie..
    Mudah tersentuh hatinya..

    lau cari GURU BESAR di sekolah sy memang takkan jumpa...mengapa ya???

    Mungkin dia sudah tua barangkali?? Jadi orang panggil dia Pengetua..

    Kalau dia kurus..dia mgkin dipanggil pengurus.
    Yus Design said...
    Ala.. ilek la Cegu.
    Org cuma bermain kata2..
    Kan org bilang kata2 itu hanya mimpi disiang hari.. kemarau panjang!!..

    Tak Pop Art lah..

    Hoho.. PeaceMaker!
    halim said...
    Oh ya ditunggu LALAT BANGSA..genre seram, cinta, humor,lawak, or KEBODOHAN...ops 1 lagu dokumetari lalat??..

    Ez@tY berkata...
    lau cari GURU BESAR di sekolah sy memang takkan jumpa...mengapa ya???

    Dakkan dak jumpa mau carik benda BESAR dah nama GURU BESAR.(Mc sakit, cuti).Cegu ni sidang ptg ka pg.Setau aku GURU BESAR ni pagi jak adakan, kalau ptg tu jarang skali.Oh ya ada 2 panggilan untuk KEPALA SEKOLAG 1GURU BESAR dan 2PENGETUA..S.M.K @ S.K Rasanya mmg pon sek cekgu dakda GURU BESAR.Pengetua adalah.Ya cekgu.

    "Cikgu Ezzaty ada Halim nampak pengetua dalam bilik dia."

    "Makasih Halim, sehari suntuk cikgu tdk jumpa dia".

    "Cekgu-cekgu?..cekgu cari ni GURU BESAR kah pengetua?".

    "Samalah!!!!!!!!"

    " :(

    Yus Design berkata...

    Ala.. ilek la Cegu.
    Org cuma bermain kata2..
    Kan org bilang kata2 itu hanya mimpi disiang hari.. kemarau panjang!!..

    Cekgu rilek apa..kan cekgu..
    halim said...
    Guru umpama orang tua ku yang ke 2 ku..Coz tanpa guru dak la kita sampai ke tahap bgini.Walaupun masih kurang bijak,..walaupun aku didenda..

    Jasamu tetap dikenang sampai bila2.
    Ez@tY said...
    hehehe...

    Ala.. ilek la Mr Yus & Mr Halim.
    Org cuma bermain kata2..
    Kan org bilang kata2 itu hanya mimpi disiang hari.. kemarau panjang!!..

    selain itu, org jg bilang kata2 itu doa...jadi hati2 d jalan raya...

    sy OK ba...panggil saja sy kak Izat cukup..lau panggil cegu..rasa macam kena mengajar korang jak..

    nanti sy ajar mjahit baru padan muka (emosi balik)...

    Nah..kerna kalian bg jwpn betul ttg guru besar..maka sy bg hadia blanja makan nasi Lalap.. gerai dkt highway..(sebenarnya takda kaitan..memang nak blanja korang pun)...
    halim said...
    HARI TERAKHIR PELAJAR 5A SMK KITA.

    Cikgu:Oleh kerna hari result sudah kuar apa kata esk cikgu belanja kamu?!..

    Halim:Ya ya ya ya mau cekgu..

    Yus:(Berbisik) Lim kenapa cikgu Ezaty ni baik sama kita.Dia kan garang.

    Halim:AH dak pa bha, mmg bgitu tu kalau last2 penggal sek cikgu2 mesti belanja..dan selalu nya cikgu2 BAIK..

    Yus:Owh ya kah..

    Cikgu:Ok kita makan nasi lalap nanti cikgu koll atau email kamu ya.Jangan lupa ada gift tu ya buat cikgu..

    Halim&Yus:Ok KAK Ezaty..(Eh bagi bunga kah)..hihiihih
    ___________________________________

    Eh mana ada kita emosi kak..kan semua yang kita komen ni hanyalah permainan kata2..sambil mencari point untk tindak balas sesama sendiri..dak pa bha kalau menjahit pun aku mau belajar jugak mana tau aku bukak Taylor
    Yus Design said...
    Eh Cegu.. Opss silap Kak Izat.. sudah pandai kasi kena sama kita balik..
    dia bilang kita Emosi plak da..

    Baru nmpk komen yang last ni x dipengaruhi dengan emosi.. Hihihi..
    Ini baru permulaan.. Hohoh!!

    Kusut Itu Indah Sebenarnya..
    Bertmbah indah bila dpt dileraikan...

Post a Comment



Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama